Dermatologia i Acupuntura (cas doble)

Les lesions cutànies tenen respostes vàries amb l’Acupuntura, en general són de lenta evolució i en ocasions la resposta és molt poc satisfactòria.

Però he tingut l’ocasió de comprovar que en un nombre significatiu de casos, el fet de combinar l’Acupuntura amb el tractament habitual tòpic (cremes corticoides, fórmules magistrals, etc) ha estat la clau per a la milloria i, fins i tot, la remissió de les lesions. Aquest tipus d’evolució l’he constatat en el cas de lesions localitzades de Psoriasi i d’Èczema dishidròtic (Dishidrosi).

Us presento el cas de dos germans amb èczema dishidròtic a mans, de llarga evolució. Primer va venir a visitar-se, ara fa 2 anys, la germana gran, una dona que tenia llavors 44 anys. Presentava dishidrosi a palmes de mans i a dits. L’èczema havia debutat uns 15 anys enrere, coincidint amb un pic d’estrès laboral molt significatiu. Des de llavors, havia estat peregrinant de dermatòleg en dermatòleg provant múltiples cremes i tractaments, sense resultat.

L’èczema tenia una determinada ciclicitat, començava amb l’aparició de petites pústules (butllofetes), que al cap d’uns dies supuraven un líquid groguenc i després passava a una fase seca, molt pruriginosa, amb aparició de fissures. Tot plegat durava un mes aproximadament, i tornava a iniciar. A l’estiu notava més inflor i vermellor. L’estrès comentava que ja no en modificava l’evolució.

Amb aquestes característiques clíniques de la lesió cutània i tenint en compte trets de la personalitat i història de vida de la pacient, vam iniciar les sessions d’Acupuntura. El tractament incloïa punts del cursos meravellosos Ren Mai, Du Mai i Chong Mai, alhora que dels nivells Taiyang, Taiyin, Jueyin i Shaoyin. A més, ella, pel seu compte, va reiniciar l’aplicació de la darrera crema que li havien receptat feia temps i que llavors no havia resultat efectiva.

A la 4a setmana, ja presentava una evident milloria i a la 6a la pell era completament normal.

Des de llavors, ha tingut algun brot mínim que ha controlat perfectament amb l’aplicació de la crema tòpica i la resta de temps torna a gaudir d’una pell normal, cosa impensable per ella i la seva família que havien estat testimonis del problema cutani que arrossegava des de feia 15 anys.

Així, li va comentar al seu germà (un home de 45 anys) l’èxit de la teràpia i aquest ha vingut a visitar-se recentment. A ell, li va debutar el mateix tipus d’èczema fa 11 anys, coincidint amb l’ictus del seu pare i les característiques de les lesions cutànies (localització, ciclicitat, nul·la resposta a tractaments tòpics) eren pràcticament iguals. Hem seguit una pauta similar de tractament durant 6 setmanes també, combinant-ho amb la crema que li va anar bé a la seva germana i l’èxit ha tornat a ser absolut.

En aquest cas doble, doncs, l’Acupuntura ha estat capaç de regular i ajustar els mecanimes propis de sanació. No sabem si en teràpia única hauria curat del tot les lesions però en qualsevol cas es pot afirmar que ha servit per solucionar el problema cutani, combinada amb fàrmacs tòpics. Uns fàrmacs que per si sols no havien estat capaços de resoldre el tema durant més de 10 anys en els dos casos.

CONTACTE