22/09/17. 22h 02min – TARDOR. Troba-hi l’equilibri.

Ahir vaig recordar i reprendre els textos i apunts de Medicina Xinesa Clàssica per escriure un post a l’alçada del moment present, en què iniciem la tardor. Va ser emocionant el retrobar la ressonància amb tot el què està passant aquests dies al nostre país.

El Su Wen diu: “Els tres mesos de tardor, denoten contenció i aliniament. El Qi del Cel esdevé tens -amb un so tallant-. El Qi de la Terra esdevé clar.”

La tardor es correspon amb l’Oest, amb el moviment fresc del metall, i es relaciona amb esferes com l’autoritat, la justícia, la política o els diners. Al cos tot això es gestiona a l’arca del Pulmó, que s’obre al nas i vibra amb la tristesa i la melancolia de les fulles que cauen inexorables sota el poder sec del Qi de la tardor. Al Pulmó hi habita el Po també, l’ànima corpòria.

Què ens trobem a la consulta? Transtorns de la via respiratòria, especialment els que comporten una dificultat per deixar anar l’aire (asma, tos). Refredats. Problemes de pell, pruïges, picors-calors que queden en superfície i no s’interioritzen. Somatitzacions diverses, molta expressivitat corporal. Melancolies i tristeses estancades que afloren. Embarassos recents.

Què ens trobem al país? Política, autoritat, poder, democràcia, la veu (del poble), legalitats-legitimitats, (in)justícia. Per una banda, ens arriben influxes excessivament distants, freds, metàl·lics, tallants, castigadors i per altra, trobem forts clams, adequadament continguts, ancorats en l’escalfor interna i sòlida d’una voluntat compartida.

El Su Wen diu: ” Aneu a dormir aviat i lleveu-vos aviat (…), deixeu la ment-emoció pacífica i tranquila, per tal de refrescar/templar el càstig que arrossega la tardor, recolliu els efluvis -calurosos- i equilibreu l’energia del moment. No dirigiu la ment cap a l’exterior i deixeu que l’energia del Pulmó sigui fresca, despresa, lleugera, espaiosa.”

Doncs això, no ens deixem “caldejar” per l’acció castigadora i freda de la tardor, ni arribem massa “caldejats” al moment present. Per tendir a l’equilibri, obrar en consonància i sentir-nos bé durant aquesta època de l’any, l’escalfor l’hem de començar a guardar i mantenir dins, a fora cal una resposta ponderada i serena. Protegim-nos també del fred, eliminem doncs aliments i begudes fredes o crues, escalfem-nos per dins amb la dieta i amb exercicis suaus, que no ens facin suar massa. No tinguem por a interioritzar i a tenir moments de calma i de cura cap a nosaltres mateixos.

Ja saps que a la consulta de Punt d’Acupuntura, tots els moments són adequats per adequar-nos, saludablement, al temps que faci. Ara toca tardor, benvinguda!

CONTACTE