1. 1
    Com actua l’Acupuntura?

    Col·locant fines agulles a uns punts determinats del cos, l’Acupuntura actua reequilibrant els circuits de benestar de l’organisme.

  2. 2
    Per a què em pot anar bé?

    L’Acupuntura està indicada per a tota mena de dolències. Es tracta d’un sistema mèdic amb un ventall d’indicacions tant ampli com el de la Medicina Occidental. Tot i així, en les patologies de caire funcional és molt més efectiva, podent arribar a ser curativa, mentre que en les patologies que associen una lesió orgànica, actua millorant o paliant els símptomes. També té un beneficiós efecte preventiu, ja que potencia el sistema immunològic de l’organisme i en reforça els mecanismes de salut.

  3. 3
    Quins materials s’utilitzen?

    S’utilitzen agulles estèrils, d’un sol ús, que segueixen la Normativa Europea (CE) per evitar qualsevol tipus de contagi. Són agulles denses (no buides) perquè no s’injecta cap tipus de substància amb elles. També s’usen boletes adherents o agulles semipermanents per a l’Auriculoteràpia, cigars d’Artemisa per a la Moxibustió i ventoses de vidre.

  4. 4
    Hi ha cap contraindicació per a fer Acupuntura?

    Tothom pot rebre tractament amb Acupuntura. Hi ha algun tipus de medicació que pot reduir-ne mínimament els efectes i és bo comunicar si s’està rebent tractament antiagregant o anticoagulant per fer tot el possible per evitar hematomes. Però no està contra-indicada en cap cas, l’Acupuntura sempre juga a favor.

  5. 5
    Té efectes secundaris?

    Els efectes secundaris són lleus i molt poc freqüents si la tècnica l’aplica un professional format adequadament i es prenen les mesures necessàries per evitar-los. Entre ells els més habituals poden ser petits hematomes, sensació d’agulla o formigueig després de la puntura, lleuger mareig o cremada (si s’usa la moxa). De totes maneres el risc és molt baix i de tots ells se n’informa durant la primera visita mitjançant el consentiment informat.

  6. 6
    És dolorosa?

    L’agulla d’acupuntura és molt més fina que les agulles de vacunació o d’extracció sanguínia. Quan penetra a la pell, segons la sensibilitat al dolor de cada persona (molt variable) i l’habilitat de qui puntura, es pot notar més o menys la punxada però en cap cas es tracta d’un dolor intens, seria equivalent a la picada d’un mosquit. Un cop l’agulla és al seu lloc, sí que se n’ha de notar la seva presència i les sensacions descrites són diverses: una calor, una petita corrent, un formigueig, un pes, una picor… Aquesta sensació pot obtenir-se també manipulant l’agulla si és necessari, i al llarg dels 20 minuts que el pacient roman amb les agulles inserides pot anar reduint-se i acabar desapareixent.

  7. 7
    Em puc fer acupuntura si tinc por a les agulles?

    Al ser les agulles d’acupuntura tan fines i realitzar-se la punció de manera molt suau, la sensació dolorosa queda molt reduida. Les persones amb aprehensió a les agulles ho heu de comentar per fer un tractament desensibilitzador, reduir l’angoixa i gaudir dels efectes relaxants inherents a la pròpia puntura.

  8. 8
    Quant sol durar un tractament?

    La majoria de tractaments requereixen de vàries sessions, ja que l’efecte de l’Acupuntura és acumulatiu i s’autopotencia. Depenent de la patologia a tractar i de la resposta del pacient s’ajusta i es personalitza la durada del tractament.

  9. 9
    Es nota ràpid la milloria?

    No tothom respon igual al tractament amb Acupuntura, hi ha persones que noten efectes des de la primera sessió i d’altres que en necessiten algunes més per començar a percebre milloria. També depèn de la patologia a tractar.

  10. 10
    Què cal portar a la primera visita?

    Seria convenient portar, a la primera visita, les darreres exploracions complementàries que s’hagi fet, en relació al problema de salut que ve a tractar-se (analítiques, radiografies, ressonàncies magnètiques, informes d’especialistes) per poder fer un abordatge el més integral possible. De totes maneres, el sistema mèdic en el que rau l’Acupuntura disposa de mecanismes propis per obtenir la informació rellevant del quadre clínic que presenta el pacient i si manqués alguna informació es demanaria.

  11. 11
    Em puc fer acupuntura si estic embarassada?

    L’Acupuntura no només es pot fer sinó que està especialment indicada durant la gestació ja que hi ha molta medicació que no es pot prendre durant aquest període. Al tractar-se d’una medicina natural és molt bona opció i a més ha demostrat ser eficaç en patologia específcia de l’embaràs com poden ser lumbàlgies, nàusees i vòmits, epigastràlgia i recol·locació fetal en presentació de natges. Només hi ha alguns punts que cal evitar.

  12. 12
    És normal que a vegades hi hagi un cert empitjorament al inici del tractament?

    Pot succeïr, en algun cas, que després de les primeres sessions es noti un cert empitjorament. Això és degut a l’evolució oscil·lant del procés de restitució de la salut, i a l’efecte acumulatiu i autopotenciador de l’Acupuntura. Posteriorment s’inicia una millora de la simptomatologia que sol ser estable al llarg de les sessions que segueixen.

  13. 13
    És normal seguir notant la presència de les agulles durant les hores posteriors a la sessió?

    Sí, és normal, i indica que s’ha fet una correcta estimulació del punt. Aquesta sensació sol desaparèixer en 4-8h.

  14. 14
    Què passa si no “hi crec” en l’Acupuntura?

    L’Acupuntura ha demostrat ser efectiva també en animals (gossos), així que el seu efecte no depèn del grau de fe o creença que s’hi tingui. D’altra banda, l’efecte placebo és present en qualsevol relació terapèutica, sigui en Medicina Occidental o en Acupuntura, així que cal conèixer-lo per dirigir-lo sempre a favor de la salut del pacient. El que sí és necessari és una bona predisposició inicial a generar canvis en un mateix i d’alguna manera confiar en les mans que ofereixen un sistema diferent de veure, entendre i restituir els mecanismes de salut i de la vida.