Salut de la Dona: Menopausa i Acupuntura

Quan parlem de MENOPAUSA ens referim, etimològicament del grec, a la “pausa d’allò que succeeix mensualment”; es tracta del moment en què es produeix la darrera menstruació. Però el pas de l’etapa reproductiva de la vida de la dona a la no reproductiva, no es dóna d’un dia per l’altre, sinó que parlem de PERIMENOPAUSA o CLIMATERI per referir-nos al període d’aproximadament 10 anys (dels 45 als 55) durant el qual té lloc aquesta transició.

Des de la medicina moderna els canvis que tenen lloc durant el climateri són deguts a la declinació progressiva dels nivell hormonals d’estrogens i progesterona conseqüència de l’esgotament de la funció ovàrica fol·licular.

Això dóna lloc, en major o menor intensitat segons la dona, a la simptomatologia típica que totes coneixem: retirada de la regla (infertilitat), sequedat vaginal i de mucoses, osteopènia i osteoporosi, elevació del nivell de colesterol i augment del risc cardiovascular, canvis en la regulació de la temperatura corporal amb els molestos fogots, palpitacions, nerviosisme, insomni, dificultat de concentració, inquietud, tendència a l’augment de pes i redistribució del greix i la forma corporal.

Des de la medicina xinesa clàssica, els textos parlen de cicles evolutius de 7 anys en les dones i de 8 anys en els homes. Així, de manera natural, “..als 14 anys arriba el Gui Celestial per omplir els vasos Chong i Ren -cosa que permet que- la dona pugui tenir fills. -Mentre que- als 49, el Gui Celestial s’ha esgotat, el vas Chong està dèbil i la nina ja no pot reproduir-se…” (SW1). El Gui Celestial és l’Aigua del Cel que fertilitza la Terra. Aquesta Aigua del Cel, o Jing (essència), s’ubica al Ronyó en nosaltres i és Yin. La medicina tradicional xinesa parla llavors d’un esgotament del Yin de Ronyó per explicar el predomini de símptomes de característiques Yang pròpies d’aquest període. A nivell espiritual es tracta d’una fase en la vida de la dona que, ben direccionada, pot resultar molt enriquidora, en el sentit que hi ha qui considera que al deixar de “perdre’s” Jing amb cada menstruació, aquesta “essència” passa llavors a nutrir el Cor, l’altre element indispensable d’aquest eix fonamental per la vida que sosté el vigor i l’alegria brillant de viure. Cal aturar-se doncs i deixar que el ritme natural ens atravessi, perquè toca així, és llei de vida i no pas una enfermetat o fenòmen patològic.

Per tant, si estem parlant d’un fenomen del tot natural, per acompanyar i disminuir el reguitzell de símptomes que abans ennumerava propis del període climatèric, l’abordatge natural és la millor opció a considerar.

Cal adaptar, d’una banda, la DIETA: en general, reduir o eliminar tòxics com l’alcohol i el tabac i augmentar la ingesta de greixos monoinsaturats i disminuir els saturats; i complementar amb algun tònic o regulador ginecològic com poden ser infusions de sàlvia.

En segon lloc, realitzar EXERCICI FÍSIC amb regularitat per assegurar una bona salut òssia i disminuir l’acúmul de greix en zones no desitjades.

I finalment, comptar amb l’ACUPUNTURA que, per la seva banda, contribueix a paliar les palpitacions, la inquietud, l’insomni, la manca de concentració i els fogots i suavitza la transició també a nivell emocional i espiritual, donant un espai on redireccionar el ball energètic propi del moment.

Finalment, en casos concrets, si fos necessari, també es podria complementar el tractament amb FITOTERÀPIA XINESA.

Dones! Veniu i visiteu-vos, pregunteu… i atureu-vos, per experimentar que tots els canvis, ben transitats, ens eleven i ens preparen per a les següents etapes                                                                          del camí.

CONTACTE