L’examen de la llengua en la Medicina Xinesa

imagesL’examen de la llengua és un dels elements diagnòstics objectius en els que es basa la medicina xinesa. És un signe físic important ja que ve a ser, tal com deia un antic professor meu, una “radiografia de l’estat energètic intern” i constata la informació recollida prèviament amb l’interrogatori clínic.  A la consulta, un cop acabada l’entrevista, arriba el moment en què al pacient se li demana que tregui la llengua; en la majoria de casos, s’obeeix aquesta ordre amb certa incredulitat i/o vergonya fins i tot, i sí o sí després ve la pregunta: “Però… què hi veus a la llengua?”

En primer lloc, de la llengua ens interessa lenguaP conèixer la distribució per zones,  que es corresponen amb els diferents òrgans/vísceres (entesos des de la seva funcionalitat). Aquest dibuix de mà dreta us pot ajudarà a ubicar cada part.

Si hi ha diferències evidents o característiques particulars en una d’aquestes regions, això és indicatiu d’una alteració pròpia en l’òrgan/víscera/funció que es representa en aquella zona de la llengua.

En segon lloc, de la llengua ens fixem amb les següents característiques:

El color: rosat, pàlid, vermell, lilós, etc. Reflexa el grau de fred o calor que acumula l’organisme i l’estat del Qi i la Sang dels òrgans i vísceres que es corresponen a cada zona.

La forma: llarga o curta?, inflada?, amb impromtes dentals laterals?, tremolosa?, desviada?, amb alguna característica especial de la superfície com per exemple estries, punts, úlceres o àrees depapilades?, les venes sublinguals estan ingurgitades?. Cada un d’aquests trets, dóna informació sobre excessos o mancances.

El grau d’hidratació: és una llengua humida o seca? És a dir, com estan els líquids orgànics?

La capa lingual: observem si hi ha capa o no n’hi ha, si és uniforme en tota la superfície o només apareix en certes zones, i en les que apareix tornem a fixar-nos en el color de la mateixa i el gruix, bàsicament.

tongue

Així doncs, el fet de fer-vos ensenyar la llengua a cada visita no és per capritx ni per exotisme, sinó que és perquè ens revela una informació valuosa i objectiva sobre l’estat intern en el moment de la visita. Ens ajuda molt a orientar el diagnòstic i a escollir el pla de tractament. I, finalment, també és un element importantíssim en el seguiment de la resposta i l’evolució del pacient després de les diverses sessions. Si teniu curiositat i us hi fixeu, veureu com canvia la vostra llengua quan no us trobeu bé, quan us sentiu regirats de la panxa, abans i després de la menstruació, quan aneu estressats, quan teniu febre o esteu refredats… Tot un món!

CONTACTE