La tècnica mil·lenària de les Ventoses

L’aplicació de ventoses és una tècnica associada dins el ventall terapèutic de la Medicina Xinesa Clàssica. A Xina el coneixement d’aquesta teràpia té una llarga història que es remonta a fa més de 2000 anys, però no és l’únic lloc del món on s’ha utilitzat. La medicina àrab, l’egípcia, Hipòcrates i Galè també ho van fer. I a Europa i Amèrica (on s’anomena “cupping”) es va començar a emprar amb asiduitat a partir del s.XIX.

Les ventoses modernes poden ser de plàstic o de goma i dur algun sistema de succió incoporat. Les tradicionals són de vidre, de fusta de bambú o de fang. Les que utilitzo a la consulta són de vidre. Per aplicar-les, cal escalfar l’interior de la ventosa amb la combustió de cotó mullat en alcohol, per tal que es crei un efecte de buit d’aire dins i s’enganxi bé a la pell quan hi entri en contacte. D’aquesta manera, també es genera cert calor a nivell superficial que ajuda a obrir els porus de la pell, afavorint l’eliminació de residus acumulats.

Les ventoses es poden deixar fixes durant uns 10-15min, aplicar-se i retirar-se ràpidament de manera repetida o bé, prèvia aplicació a la pell d’algun oli, fer-se lliscar per tota la superfície (“ventosa mòvil”), resultant en un agradable massatge que a vegades o, en alguna zona en concret, pot arribar a ser dolorós. Si es deixen fixes, quan es retiren apareixen unes marques circulars característiques (recordeu el Michael Phelps durant aquestes darreres olimpíades 2016): són hematomes que desapareixen al cap d’una setmana aproximadament, i que assenyalen la mobilització de sang i toxines.

Els estímuls a nivell cutani i tissular que es provoquen  amb l’aplicació de les ventoses són múltiples i, per tant, es generen diversos efectes:

-Efecte revulsiu

-Efecte relaxant muscular

-Efecte analgèsic

-Hiperèmia local

-Eliminació de fred i humitat

-Activació de la circulació de la sang

-Estímulació del metabolisme                                                           

-Estimulació i regulació del sistema nerviós

Gràcies a això, en el llenguatge de la medicina xinesa, diem que va bé en cas d’estancaments de Qi o de Sang, especialment per Vent, Fred i Humitat. Traduït simptomàticament, parlem de contractures musculars, dolors cervicals, dorsals i lumbars, alguns tipus de cefalees, refredats, entumiment o rigidesa de la musculatura, rampes, parèsies dels membres o paràlisis facials entre altres.

És un recurs altament eficaç, agradable en general i totalment compatible amb la majoria de tractaments d’Acupuntura. Si no ho heu provat encara, no dubteu en venir per poder parlar amb coneixement de causa.

CONTACTE