Coincidint amb la propera estrena a TV3 de la sèrie Emergències, fa poc he recordat l’experiència que va portar a publicar un article a la Revista Internacional de Acupuntura, al 2011, a una ex-companya de màster, la Dra Amagoia Fernández.
L’article portava per títol Reanimación Cardiopulmonar y Du-26.
Després d’una breu i concisa introducció sobre el Vas Gobernador o Dumai i les seves funcions supervisores, i del punt Du-26 o Renzhong, traduit com a “centre de l’home” o “centre de la persona”, passava a presentar el cas.
Es tractava d’una dona de 54 anys que després de patir un infart agut de miocardi (IAM) havia entrat en fibrilació ventricular (FV) i aturada cardiorespiratòria, a la Unitat Coronària on la meva companya es trobava treballant com a anestesiòloga. Es van iniciar maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) avançada amb 20 desfibrilacions, després de les quals es remuntava a ritme sinusal però als pocs segons tornava a recaure a taquicàrdia ventricular (TV) i després ràpidament a FV. Finalment va entrar en dissociació electromecànica (DEM) o activitat elèctrica sense pols.
Després de 65 min de RCP avançada persistia la DEM, pel què es va decidir no continuar amb les maniobres. En aquell moment, es va realitzar una digitopresió intensa sobre Du-26, estimulant fermament amb l’ungla del dit índex. Als pocs segons, s’evidencia un canvi de ritme al electrocardiograma, passant de DEM a FV (desfibrilable). Al cesar la digitopresió, als 3 segons, torna a caure en DEM. Es repeteix la digitopresió sobre Du-26 i reapareix la FV. Es repeteix un tercer cop l’estimulació manual del punt i aprofitant la FV induida per la mateixa, s’aconsegueix desfibrilar amb èxit a la pacient, apareixent un ritme nodal, compatible amb la vida, i repareixent la circulació espontània.
Acaba l’article amb la discusió del cas. El punt Du-26 està descrit com a punt de reanimació, de reavivació de la consciència, utilitzat més habitualment en casos de pre-lipotímia (sensació de mareig abans del desmai). Comenta que hi ha alguns articles publicats sobre l’eficàcia de Du-26 en RCP en veterinària. I altres articles que mencionen l’ús de l’Acupuntura en situacions d’emergència com la bradicàrdia i el xoc, en persones. El punt R-1 Yongquan és un altre dels punts utilitzats en aquests casos.
L’Acupuntura s’utilitza per tractar múltiples problemes de salut i en escasses ocasions es pensa en ella en situacions crítiques que necessàriament requereixen una inmediata actuació mèdica “occidental”. Extreure conclusions d’un sol cas és agosarat, però com sempre, podria considerar-se la complementarietat d’una i altra medicines. Incloent els que podríem anomenar “punts d’emergència” als protocols de RCP, l’objectiu seria millorar i optimitzar la supervivència de certs pacients crítics.